B.E.LO.V.E.D

Spesel 4 u

CINTA aka UmiRa
this entry spesel 4 u

huk huk huk
sedih je rs ble nk wt entry ni
sbbnyer xlama lgi my cinta ni dh nk kawen dh..
sorang lagi kawn myra nk kawen
sedihnyer *ke jeles ahaks
lbh kurang lgi 1minggu ++ cinta akan
melangsungkan perkawenan nyer bersma teman nyer
myra kenal cinta sejak msk kolej lagi..
dh dkt 6thn kot knl cinta ni..

msk kolej sama
msk kursus sama2
n tmpat keje pun sama
tp skrg cinta dh keje tempat lain
dh x sama2 lagi..huk huk huk
tp ttp leh jupe lagi ar tp jupe kadang2 je
CINTA dh nk kawen...............



inilah dia cinta & pasangan nyer
cinta dh tunang selama 6 bln
n akan berkawen 11/12 nnti
myra doakan yg terbaek buat cinta n pasangan


ni plak kenangan myra n cinta ms
cinta tunang..
cntik sgt cinta ms cinta tunang
mesti ms kawen nnti cinta lgi cntik kn...
xsbr nk tgk cinta kawen ni..hihihih

p/s:cinta perlukan bantuan myra bgtau je erk..sedia membantu..hihih..ikhlas ni..selamat pengantin br cinta...hahha awl wish ..selamat menempuh alam baru yer..jgn lupa daku disini..huhuhu

erm...




SAYA BOSAN,MALAS,BENGANG
BOSAN SGT..
BOSAN...
BOSAN

Terkejut

Nk nanges wooooo...
br perasan my shoutbox dh hlg ar...huhuh
xth nape ye hlg atau muking myra ada wt sesuatu kat blog myra ni
tp td ada r mira godek2 blog ni
sbb 2kot hlg..
ingtkn shoutbox2 lmbt kuar
dh refresh byk2 kali still xde,
rupa2nyer shoutbox myra dh hlg..
huk huk huk..
mcm ne ni...nk kena wt semula ke??
huk huk huk
slhkn dri sndri yer...

Potong..potong...Potong

Masa utk potong kek yer...
syg sgt nk potong kek ni sbb kek ni comel..
penuh ngn coklat...


nk cake ni lagi bleh??
xpuas ar mkn..sdp sgt..
tp hri 2 myra mkn skit je..
yg len myra bg kat bdk2 opis myra ni..
tp myra sempat gk rs kek ni..
rugi lak xmkn puas2 hari 2..

Tiup Lilin

Antara Foto feberet ni ..
nmpok comel jer kn myra tiup lilin ni hiks..*sila jgn muntah
time utk tiup lilin yer..
ada ar sorg dua je yg duk nyanyi lagu besday kat myra
terharu..thnks yer kwn2..



tnjuk hadiah dl sblm tiup lilin
suke2.. sape yg x suke kn klu dpt suprise mcm ni kn..
plak 2 pakwe sndri yg wt suprise kn..sukenyer sy...



ps: Myra hrp smpai ble2 pun ada suprise mcm ni..xnk ar msm berkasih je romantik2 mcm ni kn..hrp2 smpai kawen smpai dpt anak pun still lgi dpt bunga dpt suprise bleh kn Mr.Naqi kn...u so romantik ar syg..thnks 4 everthing

Muke Hepi saya

Muka2 hepi ble dpt gift from My Mr.Naqi syg..
thnks syg 4 the gift..
walaupun x brape nk suprise lagi hihihihi..
tiap2 tahun smbut besday mesti dpt bunga rose...
i like...*tp thn ni dpt 3kuntum.thn2 sblm ni dpt sejambak..cut cost ke syg...gurau2 je

dpt kek coklat yg super duper sdp..
i like too...
kek from Sweeden...

kali ni dpt bear besor punyer..walaupun dpt 3kuntum bunga roses sj
tp myra dpt bear besar...hihii
3kuntum bunga roses mean I LOVE U...

p/s: sbnrnyer myra dh warning Mr.Naqi awl2 lgi tau sblm besday myra lg...myra pesan kat dia xpyh delivery mcm thn2 yg lepas..tp tut tut..secara snyp dia buat jgk..tp xpe myra trma je..hihi nk suprise sggh2 ar kononnyer tp xjd gak hahahah..sbb myra dpt th dl...hahah..tokey bunga dh col myra bgtau ada delivery hahahah...cube lagi thn dpn ye syg..

Exam Time


Hari ni agak bz k..
sbbnyer myra kena jwb exam..
dh keje pun
kena wt exam lagi k..
nth utk pe ar exam ni..
exam ni jwb kot online...BRAINBENCH EXAM
dh ar kena jwb 6paper...
soklan ada 40soklan ye kwn2.
myra ngn jayanyer jwb 5 paper tuk hari ni
esk smbung lgi 1 paper...
soklan dijwb ngn begitu bgs skali sbb mengunakan peluru2 dri senapang patah..hihi
hentam je ar kn..jwb yg bleh je..
soklan sume soklan killer2...
dh ar x msk kelas kn tetbe je kena jwb exam
aduiyaiiiiiiiii
tensen gua...
hari ni duk ngadap exam je ar..
tp yg kelakarnyer 1paper jwb xsmpai 30minit pun...
satu soklan diberi ms dlm 2minit kot..
myra jwb dlm beberapa saat je..
tembak ngn tepat skali tnpa berfkr pnjg
hasilnyer satu paper dlm 20minit dh siap kot...
2 pun byk main2 ms jwb exam 2..
hik hik hik ...
esk 1 paper lgi...chaiyok..chaiyok....

BZ

Bz....
bz..
bz....
bz...
bz....
bz...

p/s:hrp maaf byk entry yg tergendala yer..harap maklum...myra ada exam ni..dh keje pun msh kena jwb exam2 ni huhuh xsuke den..tgk ar ble ada ms myra update yer..ada 6paper ni...aduh lah..ni xsuke ni..huhuhu

23th Besday





25 November 2010 its my besday ...
HEPI BESDAY TO ME..

Im 23 years old now... huhuh..

Allah selamatkan Myra..
Allah selamatkan Myra..
Allah selamatkan myra..
Allah selamatkan Myra...

p/s : thnks 4 all the wish..terlalu ramai wish myra at fb n blog ni..thnks..hrp2 doa korg sume utk myra makbul ar suatu hari nnti...syg korang sume

p/s lagi : Thnks 4 my sayang Mr.Naqi..4 the suprise..btl2 xsangka...suprise me again n again..luv u so much syg...

contest :: kids & baby photo contest



Myra kena tag lagi..
kali ni Cekla yg br myra knl sdh berani tag myra hihih..
bgs2...thnks sdi tag myra...hihihi
jum sama2 join ini contest..

Antara syarat2nyer anda klik disini yer
myra dh ikuti sgala syaratnyer
and

HADIAHNYER

hadiah yang bakal dimenangi ialah earring dari lazo diamond jewellery.white gold.

*myra nk sgt2 earring ni.sbb myra dh ada cincin lazo diamond
klu bleh nk earring lak kn..hihihi..bleh ar wt satu set



tag kepada 8 orang :
1. Amyliana
2.shidah
3.k.fiza
4.nurulchumel
5.Are-ja
6.Niena
7.tney
8.faqihah


Myra pertaruhkan gmbr anak sedara myra yg super duper ciut miut ni..hihii
namanyer Adib Naqiuddin..
myra suke gmbr ni sbb anak buah myra ni sporting je tau
ble org pakaikan tudung kat dia..
hihiihi..sebenarnyer anak buah myra ni lelaki ar tp dek mak cik2 nyer yg sengal
dipakainyer bdk ni tudung...
tp siyes ciut miut kn..cam pompuan je kn..hihiih..
bdk ni mmg suke je ble kite pakaikn dia tudung xde bantahnyer....





kwn2 yg kena tag 2 jgn lupa join ini contest yer..syg korang hihih

tarikh tutup sehingga 15 DISEMBER 2010 .tetapi terpulang pada tuan punyer contest yer jika hendak menamatkan tarikh lebih awal:)..so be alert!:)

hepi besday cayang!



selamat ulang tahun kelahiran yang ke 23 istimewa kepada insan tersayang
buat pemilik blog myranaqi
mYra
semoga jodoh kita cepat2 disatukan oleh Tuhan
Amin..

from your love, Mr.NaQi



p/s: sori hack blogspot cyg semata-mata nak post wish besday to u cyg


S.A.Y.A

Inilah SAYA..
SAYA yg bernama MYRA...
Cantik bdknye kan...
hak hak..
puji dri sndri xpe kn...




xde keje ni 2 sbb ltk gmbr sendri..sj je promote dri sendri,.hahaha..manalah tau kot2 ada yg rindu kat myra kn..silalah tgk wajah ni puas2...hahha..sj jej ltk 3 je gmbr..kn ltk byk2 kn ada yg jeles lak kn..hahahha...xde motif nk jeles2 kn..

BBQ + Besday Party Hari Raya Qurban

BBQ + besday party..
meriah weh..best sgt2 wt bbq ni kn..
jum mkn ayam, daging n kerang bkr

ni org kuat n bertnggungjwb bg org2 mkn...
bgs..rjin bakar 2...my adik n abg ipar..
siap bkr br ar diaorg ni duk mkn..hihihi..
org lain sdp duk mkn je...


antara menu2 nyer ialah daging pacok..
daging pacok ni glemer time hari raya Qurban
sbb nyer daging byk dlm peti ais..
so aktiviti wajib wt ngn daging ni ialah pacok..
pacok kat buluh 2 org pggl daging pacok..
best woooo...daging gaul ngn kunyit je
pas2 bkr...
ayam n daging bakar...
menu yg wajib ada klu nk wt bbq kn..

kerang bakar yg terpaksa digrg dlm kuali
br cpt masak hahahha..
bakar atas jaring 2 lmbt
2psl amik kuali n grg ats api 2
tp msh kerang bakar yer bkn kerang grg...hihih


Hepi BesdaY

Hepi besday to Putri Nurjiha Damia 5 years
besday putri 13 November
tp dismbt pd hari Jumaat 19 november (raya aidiladha ke3)
besday party + bbq time



ni ar bdknyer my anak buah yg ke 7..
kecik je orgnyer..ikt ayah dia yg kecik...
xcited sgt2 nk smbt besday dia ni..bese ar kn bdk2 kn..
ms besday dia hari 2 siap tepon Cik ra dia ni
tnya Cik Ra beli x hadiah ke Putri..
mesti ar Cik Ra beli kan..


Sempat bergmbr ngn besday girl..
nk ptong kek jgk ..potong kek awl..hihihi..smbt skali ngn anak buah ..*my becoming besday..
xsuke brgmbr gemuk gemuk gemuk..
tgk lengan 2 bapok besor kn..huuhuh

HPA Produk



Mulai hari ni myra br nk try gune produk HPA ni
pdhal sejak zaman kolej lagi th psl HPA produk ni..
dh jd ahli sejak kolej lgi.dh 3thn jd ahli kot
tp hari ni br nk try produk HPA ni..hahhahahah
2 pun sbb kwn kolej myra yg srh myra guna produk ni..
ye kate produk ni ok..so myra nk cbe..kite kasi try test dl kn..

Myra cbe produk utk keputihan..
sbb myra mmg alami keputihan yg amat teruk skali..
sblm nk g beli produk ni dh msj kwn myra utk konpemkn jenis ubt yg myra nk beli 2..
tp smpai kat kedai lupa ar plak nama ubt 2...
pakat sebut je nama ubt 2...hihih
akibatnyer myra dh terslh beli ubt ar...
Myra beli Herba keputihan septtnyer beli Paramaria Plus..huhu
dua2 2 utk keputihan tp Paramaria Plus ni lgi bgs sbb lgi byk kelebihan nyer...
2 ar akibatnyer kn pakat beli je...
tp xpe ar try mkn ubt ni smpai hbs dl...

Ni ar ubt yg tersilap beli 2..
Jum tgk khasiat2nye.....

Herba Keputihan

Keputihan atau Leukorhea adalah sejenis penyakit yang dihidapi pada faraj wanita. Ia berbentuk lendir berwarna putih yang berbau busuk dan akan mengakibatkan gatal. Wanita yang menghadapi masalah ini akan menunjukkan tanda-tanda pucat pada wajahnya dan sering mengalami keletihan. Emosi wanita tersebut akan mudah terganggu. Keputihan juga akan mengakibatkan rahim wanta tersebut menjadi kendur dan sekaligus menurunkan keinginan nafsu seks.
Produk ini boleh diamalkan oleh semua wanita yang sudah baligh.

Paramaria Plus
Paramaria Plus merupakan ramuan terbaik untuk wanita kerana ia mengandungi Kayu Serapat (Paramaria Leavigata) yang mengandungi minyak asiri cautchouc dan getah perca, berfungsi untuk mengencangkan rahim khusus apabila wanita tersebut bersalin atau menghadapi masalah rahim turun. Produk ini amat sesuai untuk wanita yang mengalami sakit pinggang, letih, kesemutan pada kaki dan tangan. Herba ini juga boleh digunakan untuk wanita yang akan memasuki alam pernikahan.
Produk ini tidak sesuai diamalkan oleh wanita hamil.

Sinergi terbaik :
1. Keputihan: Paramaria Plus + Keputihan + H.B
2. Kanser Rahim : Paramaria Plus + Shark Cartilage Plus
3. Bersalin: Paramaria Plus + Herba Tuju Angin
4. Senggugut: Paramaria Plus + Senggugut

Khasiat Paramaria Plus :
1. Melancarkan haid
2. Awet muda
3. Menghilangkan keputihan dan gatal pada kemaluan
4. Menghilangkan sakit pinggang
5. Menguatkan rahim
6. Menguatkan tulang
7. Manghaluskan kulit
8. Melambatkan menopous
9. Kebahagian rumah tangga

Komposisi (75 Kapsul per botol) :

1. Paramaria Legivata
2. Ardisa Crispa
3. Morinda Eliptica
4. Labisia Pothonia
5. Cinnamomum Iners

Dos :
Produk ini boleh diamalkan oleh semua wanita yang sudah baligh. Wanita antara 15 - 20 tahun 3 kapsul sehari. Wanita sesudah kahwin 8 kapsul sehari. Wanita Menopouse (putus haid) juga digalakkan mengamalkannya.

Paramaria Plus ni lagi byk khasiat nyer kn..tp nk wt mcm ne dh terslh plh dh...huhuhu..kena ar hbs kn herba keputihan ni dl...ingtkan ubt yg sama..keputihan ni..nk sbut paramaria plus xingt sebut keputihan je trus org 2 g yg ni...

p/s: jd ahli HPA ni byk potongan yg dia beri .Harga asal Pil herba ni RM20 tp sbb jd ahli hage nyer jd RM16.berbaloi2 kn..

Sudah OK


Yahoo....

My PC dh pulih dh sihat alhamdulillah

setelah bertemu ngn doc yg mmg pakar..* harp ke myra mmg pah ke sdh ar pc ni duk rosak mcm 2
Thnks 2 my opis mate yg sudi membantu...
dh leh gune pc sendri setelah seminggu duk merantau gune PC org len..
skrg My PC dh clean dh, dh ringan dh..laju je ble gune..
kire blum tercemar lagi ar sbb br format..hihi
tp sedih gak byk menda x ingt nk backup
kesdhan nyer byk ar yg hlg huk huk huk..
tp nk wt mcm ne kn sape srh PC ni wt hal kn..
xke menyusahkan 2..hhuhu
lps ni hrp2 xde ar wt hal lagi kn..
sbb PC wt hal gak ar sume keje2 myra tergendala
dh mls nk godek2 cri tang mana duk files sume 2..
erm..ble leh start wt keje plak ni..
byk keje tertangguh ni...arghhhh..mls2...

p/s:yg kelakar nyer disbbkn PC myra rosak lps 2 berjangkit plak kat PC opismate yg len ..hahhaha..klakar k..penyakit Pc ni pun leh berjangkit gk kn..sume duk sbk2 wt backup tkt2 ar jd mcm PC myra ni kn...

PB!!!

Tengah berangan2 nk gune PB...
huhhu..
nk sgt2..pakai PB...tp bleh ke?
nk...nk...nk...nk......nk..
teruja giler ble dgr psl PB ni..
satu hari nnti akan ku milikinyer..
arghhhhhhhh
nk PBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB

PB THE BEST

p/s: apakah PB 2..hihih..sape yg th pe mksd PB 2 th ar erk..hihihi

Women Vs Men

GA



Jum join GA dh lama x join GA ni..
time2 bored ni leh ar join kn...mengisi ms yg terlapang sgt...hihihi
Hatiku Getah ada tggl kn pesanan kat chatbox myra srh join GA kat blog dia..
so Myra pun join ar...sape2 nk join jum terjah Sni yer!

SYARAT2 NYER ADA DISINI

Dan SLOGAN NYER ialah :
Hati ku hati yg sgt suke marah n sgt suke cari pasal..cpt naik darah :)

sbb nyer :
ada org 2 suke sgt wt myra skt hati n suke
cri psl ngn myra..bleh drh tggi myra tau
hari2 nk kena mrh..huhuhu


EXPIRED DATE : 30 NoVEmber 2010

Selamat Pengantin Baru

SELAMAT PENGANTIN BARU
NIENA & MEREY


21 November 2o1o
Siti Shaznina & Mohd Amran

* semoga berbahagia selalu hingga ke anak cucu
*cpt2 dapat anak :)
* semoga murah rezeki n hdp aman sentosa
* gud luck n all the best

p/s : sori xdpt hadir majlis kawen..huhuhu..tp dh ato wakil xpe ar kn..hihiih..cntik niena cun melecun..

Mood Raya Qurban


Masih dlm mood raya kot..

xpuas mkan daging lgi..walaupun hari2 duk nelan daging je
walaupun sdh diberi cti selama 4 hari..hahahha(msh xckp klu leh nk cti lgi pnjng)
sume monyok je dlm opis ni..sume xde mood je..
suasana opis yg suram membuat terasa sgt bosan...
dgn suhu yg agak sejuk mengigil + ngn ngntuk..klu tdo best ni
Hari ni mula keje ngn xsemangat je..
sbnyer msh nk cti + PC rosak..
lgi ar xde keje yg leh wt...
boringnyer...boring...boring.....
pe nk wt xtau ar..
boring thp melampau ni..

Jelesi/cemburu

Saya sgt jeles.....
JELES....sesgt....JELES....
JELES..JELES..
CEMBURU..CEMBURU...CEMBURU
mood skrg adalah jeles..
jeles yg bertempat ar...
jeles ngn kebahagian kawan2 hihihih

CEMBURU

JELESI

CEMBURU

CEMBURU

Pc ku tenat

huhuhu..
my PC kat opis dh rosak..
cedera parah...tenat dh ni..dh msk ICU
dh letih kot berkhidmat ngn tuan dia ni..dh start meragam ar skrg ni
Agak tenat jgk ar mslh yg dialami..
tp disbb kn kt opis ni xde technician yg bleh tlg bekki..
smpai ble r br nk elok ..nk ato HQ kat KL alamatnyer xth ar ble kn..
hari ni gune PC member yg xdtg keje leh r tmpang pc dia kn
esk lusa xth ar mcm ne..sume maklumat dlm pc 2..
huhu..sedih gler..

PC start meragam minggu lps lagi..tbe2 je rosak..
xsempat nk selamatkn pe2...
tgh wt keje tbe2 hang...bengang tol ar..
My lappy kat umh pun rosak gak..
klu x leh gune my lappy..
sedih2..sedih2..
mcm ne nk wt keje ni ..

HELP ME HELP ME..

p/s:entry2 bergmbr mungkin xde lps ni..sbb pnjam pc member ni..mls ar nk tranfers gmbr2 ni..nnti2 ble PC dh ok ada ar entry bergmbr..tp ble erk PC ni nk ok..huhu

Petua Cinta Jarak Jauh

HARGAI KEBEBASAN

Jangan mudah murung dan berteman airmata ketika berjauhan akibat dibuai rindu yang amat sangat. Dia berada jauh dari sisi, tentu sekali perasaan rindu begitu kuat sekali tetapi jika rindu itu perlu diratap sehingga membawa mati atau sekurang-kurang membutakan mata anda sendiri, bukankah tidak wajar begitu?

Ketika berjauhan daripada pasangan anda, hargai kebebasan yang dikecapi dengan melakukan sesuatu untukmembuat anda ceria, seperti menonton wayang dengan teman-teman, membaca buku kegemaran ketika sunyi, atau menonton bola hingga lewat pagi. Menghargai kebebasan ketika berjauhan akan membentuk diri anda untuk menjadi seorang individu yang matang dan dalam pada masa yang sama membina komitmen anda terhadap perhubungan.







18/11/2010

Hari raya aidiladha ke2
xde pe2 yg istimewa pun hari ni..
bgun tdo pun lwt gler..hahaha..
bgun2 tgk jam terkejut giler...dh kul 11..hahah..
bgun tdo duk ilex2 dl..
hari ni g kenduri je..mkn gulai daging lagi..
hihihihi..
n hari ni jgk septtnyer hari yg istimewa bg myra
tp ats sbb tertentu terpksa cncel..
kita hanya merancang tp ALLAH menentukan segalanyer..
myra trma segalanyer ngn hati yg redha..

p/s : Myra nk berhenti berharap..pe yg nk jd lps ni trma ngn hati yg terbuka..

Salam Aidiladha

Salam Aidiladha / Selamat Hari Raya Haji
mcm ne hari raya korang meriah x??
raya myra agak meriah ar..sbb sume adik beradik beraya kat umah
tp beraya jap je ar..dlm kul 11pg msg2 blik umh mertua msg2..
huhuhu..kembali suram r umh ni..
tp ramai gak yg dtg beraya kat umh
dlm kul 2 myra blik kg..ada kenduri kat kg

cete mlm raya plak agak meriah..
sbb mlm raya 2 byk gk wt persiapan..
berkemas umh, kemas dapur..
mcm hari rya aidilfitri lak..
mlm raya 2 sibuk wt rendang n masak ketupat..
home made ketupat by my mom..
rendang pun mak yg buat myra cuma tlg sedia bahan2 je..
ok ar 2 kn kira tlg gk 2..

Menu hari raya pertama nasi minyak + gulai ayam + rendang + ketupat + lemang
menu hari raya kedua xde sbb mak x larat nk msk..hihihi..
mak sibuk prepare nk wt rojak kateh *betul ke eja kateh 2?
korang th x pe dia rojak kateh 2??
rojak kaki lembu..hihihi..best woooo..

Hari raya aidiladha mmg banyak giler mkn daging k..
daging adalah menu utama..
g mana2 mesti ada daging..huhu..
ramai yg jemput g kenduri ..
tp xlarat nk pergi sume skali..
xlarat nk mkn dh...hihihi...
daging bakar menu wajib tau...
daging bakar ngan kunyit je..
daging...daging...daging...
tp syg..raya kali ni xsempat nk tgk
lembu2 kena korban..

p/s : xsempat nk snap gmbr pakai bj raya...huhuhu...

Minuman Pagi

Cadbury 3in1 my feberet..fuh..meleleh..
best sgt..i luv chocolate..
like hot chocolate or ice blended chocolate..



jemput minum yer..minum panas2 mmg mengancam ar..
the best k..pg2 minum air chocolate gitu...
minum hot chocolate pun dh ckp utk bekpes
atau
ditambah ngn biskut jacobs oatmeal..
biskut cicoh hot chocolate


klu stok hot chocolate dh hbs..
kite minum milo plak yer..
asal kn chocolate telam sume nyer..
milo n cadbury xde beza sgt kn..hihihi..
yg pasti dlm laci meja ni mesti ada stok punyer..
sape nk sila angkat tgn yer..

p/s: opsss...minggu ni xleh minum hot chocolate sbb myra pose ar..hihi..pose gnti ni br nk strt..jum sama2 berpose..br 2 hari berpose..byk lgi ni..ish...xpe2 chaiyok2..

Metered Earning



huh....huh...
hari ni myra br th n br dpt info...hahaha
gler kejam kn x th pe2 kn..
nsb baek ar myra ni suke jln2 kat blog kekwn kn..
so dpt ar jupe info ni..
sebenarnyer myra ni amatlah naif sbb xth pe2 kn..
ni info psl NUFFNANG..
kate pengikut setia nuffnang kn tp xth pe2 kn..
*nuffnang sile jn mrh kn sy yer...

Ni psl Metered Earning 2..
myra duk fkr gk dri mana dtgnyer metered earning kn..
br ar dpt th yg metered earning ni dtg nyer dri BE ..hahaha
kesian myra 2 pun xth *ke ramai lgi yg xth hahahah
myra pun dpt th dr akak merah kite lagi cun ni klik sini
ms bc blog ni br ar th..ooooooo..mcm 2...
rupa2nyer kn ..

myra pun dh dpt byk gler metered earning ni maknanyer
myra pun dh dpt byk gler Buffered earning sblm ni kn..
tp xde ar dpt sgt cme sen2 je...
myra ni update blog ikt suke hti je..time rs nk updte br updte kn..
n ssh sgt nk mencapai target ke rm50 sgt kesian..
xpenah merasa utk cash out pun lgi..
tp xpe mira berblog pun sbb nk duit dr nuffnang ni
tp sekadar mengisi ms lapang..
Insyaallah satu hari nnti meletup ar blog myra ni
n nuffnang pun laju naik kn..
haaaha..koya seketika

Pas Percuma


Hahhaahaa....
cete yg dh berkurun2 tp br nk hapdet...pe da....
tp xpe cete blum expired kn..asl cete kn..
sori erk ms menceburui kite hahaha..
ssh skit nk hapdet skrg keje byk ar+mls mls mls mls..
ok hari ni rjin skit n sblm wt keje 2 jum kite hapdet jap yer..

Cete ni dh lama kot bln lps xslp myra*lupa sdh
hari 2 kat daerah myra ada wt Karnival Monsoon Cup
kira diaorg ni wt promosi ar semperna Monsoon Cup yg akan berlangsung 30Nov ni@Terengganu yer Sila Berbangga..
Thn ni Terengganu msh lagi jd Tuan Rumah utk Monsoon Cup.
So ada ar acara ms berlangsungnyer Karnival 2..
Myra, Kakak ipar n kawan2 myra join ar aktiviti yg ada ms karnival 2
kitaorg mmg semngt tau klu ada pe2 karnival mesti join ..
Byk ok aktiviti yg ada ms karnival ni..
*Pertandingan Karaoke
*Congkak
*Sambut sayang(belon berisi air yer..)
*Lempar Gelung ke dlm Kon
*Sepak Bola Msk Gol
pe lgi erk yg pasti sume acara myra join k..

Dan yg bestnyer Myra adalah juara utk pertandingan congkak 2
xsangka weh sbb saingan mmg sengit..
n bleh dikatekan pemain2 ni sume nye sifu2 lake..
myra dh lama gler xmen congkak tbe2 msk bertnding lak
tp nk wt cam ne pemain mcm Myra ni plak bleh menang kn ..nsb ar 2 kn
Myra mmg lps berlawan ngn bdk sek rendh ..tp dgr kate bdk ni juara congkak kat kg..
tp bleh plak myra mmg ..suke2..

sume acara yg myra main 2 sume mng n sume dpt hadiah tau..
n hadiah plg spesel myra dpt ialah "PAS PERCUMA "utk tgk Monsoon CUP..
suke2..Pas VIP gitu...thn ni leh ar tgk org main kapal layar secra dkt kn..

Ni ar PAS PERCUMA yg myra dpt 2..
myra dpt pas ni sbb juara dlm acara" Lempar Gelung ke dlm Kon"
satu kumpulan 30rg..so tiga2 org ni dpt ar PAS PERCUMA ni..
sume melompat kesukaan ar..hihih


PAS ni utk 2 org tau...
ermm...sape agak nyer nk jd pasangan myra erk..
cpt2 sape nk...hihih..
tp dh terlmbt ar myra dh offer kat Mr.Naqi ar..hihih.
mesti ar kena offer dia dl kn..klu dia xnk br leh offer org lain kn..
Mr.Naqi dun forget ur date k...
Myra dh booking Mr.Naqi ni awl2 lgi tau..sbb Mr.Naqi kn duk jauh so kena book dia awl2,
kena plan cuti awl2..
Myra hrp Mr.Naqi xlupa yer syg...


Pas yg Myra dpt ni pd 2Disember2010..
bermula kul 10 pg-6ptg ok..
dpt layanan VIP n dpt mkn percuma
satu hari ar myra duk kat situ nmpknyer..
Ble lagi kn nk dpt tgk kapal layar secara dkt kn...
thn lps myra g tgk jgk kapal layar ni tp tgk jauh2 ar..
thn ni thn bertuah myra leh tgk secara dkt plak..n dpt layanan istimewa gitu..
xsbr nyer..hik hik hik...

p/s: To Mr.Naqi jgn lupa yer syg..klu lupa xth ar nk kate pe...set as reminder k..dh janji kn nk g sama2 kn..sebarang kemungkinan yg akn berlaku xdpt dimaafkn ok..hhuhu..sbb sy dh booking awk dl yer..be prepare ye....luv u<>/u




Terima Kasih

Salam..
Entry kali ni myra khaskan utk shabat myra yg bernama Amyliana
sdp je kn nama dia..org nyer pun cute miut..
Dl kitaorg xbrape rapat tp skrg kitaorg jd rapat..
sbb myra selalu berhubung ngn amy melalui msj or FB
satu lagi sbbnyer pakwe kitaorg duk satu umah n keje pun sama..
myra dh lama dh kenal amy ni ..dh berkwn pun sblm ni
tp kwn bese2 je xknl hati budi lgi bak kte org..
klu dl myra n amy ni satu tmpat kje cume lain2 department je..
klu myra dtg kat department amy ni slalu gk ar borak2..
*skrg amy dh benti keje n keje kat tmpat lain..
*amy keje kt Kl myra kt trg..
*klu myra dtg kl mesti tmpang umh amy(thnks amy)


Yg kelakar nyer dl HP kitaorg sama..
n mempunyai mslh HP yg sama.....
klu hp amy ada mslh je mesti amy tnya myra ada gk mengalami mslh mcm yer
smpai skrg myra msh gune HP 2 tp HP amy dh bg mak dia pakai
pe lgi erk persamaan antara kami ni..
hihihi xingt sdh...hihih..
xslh myra kitaorg minat HP yg sma tau..
hari 2 siap berebut2 nk beli dl HP 2 ..
last2 myra yg beli dl kot(mr.naqi yg belikan)


Inilah Amy..cun kn org nyer..tp AWAS dh berpunyer ye
(sori amy gmbr curi kt FB)
Sebenarnya myra wt entry ni sbb myra nk ucapkan terima kasih yg xterhingga pd amy ni..sbb amy byk tlg myra..memahami hati myra..klu myra ada mslh mesti amy cpt2 msj myra tau..baik orgnyer..tp kn sebenarnyer myra malu gk nk luahkan pd amy..hihih...tp amy sporting dia xkisah myra cete pe2 pun kat dia..AMY mmg best ar..
Amy thnks yer sbb sudi teman myra ble myra dlm kesusahan..ble myra sdg bersedih..ble mra perlukan seseorg..THANKS AMY....thnks sbb sudi kwn ngn myra..myra ingt jsa amy smpai ble2 tau..
AMY pun klu ada mslh jgn segan n silu bgtau kat myra yer..myra tau kite ber2 xde perbezaan pun..sama2 fhm hati msing2 kn..klu amy perlukan myra cri je myra yer...

Kenangan bersama AMY kat Putrajaya..
p/s : AMY myra doakn amy kekal berbhgia bersama insan tersyg yer..hrp2 kekal smpai ble2..hadapi sglanyer ngn tabah k..buat yg terbaik dlm perhubungn cinta amy..ingt lah mslh sentiasa ada walaupun kite cbe lari kn..hrp2 amy tabah menghadapinyer

you n me

H.A.T.I

HATI myra sdg bersedih..
HATI myra sakit..
HATI myra gundah gelana..
HATI myra kurang stabil..
HATI myra pedih..
HATI myra kecewa sesgt..
HATI myra sensitif..
HATI myra cpt terluka..
HATI myra rindukan seseorg..
HATI myra merana...
HATI myra hancur..
HATI myra berbelah bagi..
HATI myra perlukan teman..
HATI myra terlalu lembut..
HATI myra memberontak


*knape ngn HATI myra ni..mcm2 rs ada..aduh sktnyer hati ni..sakit sgt2..HATI myra terluka sgt2...aduh....

Caya nk ini!!!!

xkire sy nk jgk nk jgk nk jgk nk jgk...
nk...............................nk.....................
Mr.Naqi tlg belikan buku ni ukt myra erk..
klu Mr.Naqi belikan utk myra lagi bertmbh syg2 kt Mr.Naqi...
huhuhhu.
nnti nk blik kg hadiah kn buku ni utk myra k..
hahaha..*kejam

Sebenarnyer td mira buke blog ni
tertbe ternmpk buku keluaran terbaru beliau.
trus ngiyauu..ngiyau..nk dptkan buku ni tau...
myra suke sgt buku keluaran Saiful islam ni..



Ni ar buku keluaran terbaru 2.
cpt dptkn buku ni tkt hbs plak..lmbt2 nnti xdpt kn..

Aku Terima Nikahnya

p/s :Mr.Naqi jgn lupa crikan buku ni utk myra yer...(sj jer srh Mr.Naqi belikan sbb sblm2 nimmg dia yg slalu belikan myra buku)..xkira nk jgk..nnti blik kg kasi kat myra k..klu xblik xnk kwn ok..ingat 2..pesanan penaja...

Bertukar...


Salam..
yes..myra dh berjaya bertukar wajah dh,
tp msh lagi nk touchup2 lagi..nmpk xbape ok lagi..
erm..mcm xbape cntik lgi kn..
pe2 pun myra n mr.Naqi akan trus berusaha perbaiki mana2 yg x cntik 2..
msh mencri idea2 br utk blog ni..
1hari duk ngadap blog ni je..hahahha(smpai keje pun wt)
perubahan utama yg myra bgtau kat sni tntng chat box myra
myra dh tkr chatbox br dh..
korang leh ar komen2 kt chatbox yg br lps ni erk


blogchat myra yg lama terpaksa dibuang..syg weh..mula2 xnk buang
tp fkr2 buang jgk akhirnyer..rindu ar nk bc komen2 yg lps2 kn..
tp xpe myra hrp lps ni korng dpt singgh kat chatbox yg br k



taraaaaa..
ni chatbox yg br ni..xde org komen lagi ..cume mr.naqi yg testing je
chatbox ni tersusuk skit hrp2 korng jupe ar kn..
chatbox ni duk kat sebelah kanan blog ni..korang buke mata luas2 yer..
jgn lupa tgglkn jejak korang kt sni yer...
p/s:nntikn kemunculan perubahan pd blog myra..any komen leh ar tgglkn kat chatbox 2 yer..komen anda sume bleh mencntik kn lgi blog myra..

Under Maintenance!!

Hai..
sori skrg myra duk sbk2 godek2 blog ni..
nk tkr wajah baru..korang tggu erk kemunculan blog myra yg br yer..
myra skrg sdg bertungkus lumus ngn Mr.Naqi..
myra kerah tenaga Mr.Naqi utk mencantikkn blog ni..
Jum wt keje.cpt2..hihi
bye2...

Mari Belajar

Hari ni myra byk wt blogwalking n byk jupe kwn2 blogger br..tgk blog2 org lain sgtlah cntik berbnding blog myra ni..so hari ni sj jenjln kt blog2 tgk pe2 yg menarik ..byk ar jupe menda2 baru cume xde ms lgi nk apply kn kat blog myra ni..nnti ada ms myra pun nk ubah penampilan blog myra ni biar lgi cun..ada byk tutorial yg berguna myra jupe..tp ada tutorial(tkr template) 2 utk template blogger yg lama sbb skrg ni template blogger dh berubah so agak sulit skit myra nk ikt tutorial utk tkr template ni..
myra byk belajar kat blog ni..cntik sgt blog dia..myra suke..ni tuan punyer blog yg myra sempat terjah hari ni...intanurulfateha..korang klik ar kat situ leh tgk blog dia..

so hari ni myra nk try ikt slh satu tutorial yg myra blajar kat situ..:
al-maklum ar sblm ni mls tau nk ikt tutorial ni..
jd skrg luangkan sdkit ms blajar benda2 br
xrugi pun kan..
jum sama2 blajar..

Myra sayang Mr.Naqi

Thnks intanurulfateha

Myra yg comel lagi cute



taraaaaa......
dh jd dh..hik hik hik..
tutorial yg simple yg myra praktikkn kat blog myra..
nnti ada ms myra nk cbe yg lain plak yer..
ok tataaaaa....
selamat belajar....

Cara-cara Menghilangkan Loya semasa hamil

Salam..
hari ni myra nk kongsi petua skit..
Petua utk menghilangkan rasa loya..
entry spesel ni dedicated to mom to be..
especially spesel utk kwn myra yg br preggy
my opismate(Lina), kesian kat dia mengalami muntah2..
selalu je MC sbb xlarat..huhuhu..kesian kn
tp bese ar kn awl2 mengandung ni mmg mcm2 yg kite alami
*hahaha..mcm myra ni dh penah mengandung plak
xpe2 sume ni sekadar perkongsian kpd sume ibu2 ..
Lina jgn lupa tau bc blog myra ni..hihih

Antara petua2 nyer ialah :

1. Pada usia kehamilan minggu pertama - minggu ke 10, ibu yang hamil amat memerlukan zat besi. Dengan zat besi tersebut ianya dapat membantu ibu hamil untuk menghilangkan rasa loya, muntah-muntah serta alahan. Ambil pil zat besi sebiji sehari bersama vitamin C. Vitamin C membantu penyerapan zat besi. Banyakkan pengambilan sayuran warna hijau tua yang kaya dengan zat besi.

2. Amalkan madu, sesudu pagi (dan sesudu malam - optional), ambil semasa perut masih kosong. Pastikan tidak mengambil apa-apa minuman/makanan setengah jam selepas minum madu.
Madu berupaya meningkatkan hemoglobin dalam darah.

Hemoglobin merupakan protein yang terdapat dalam sel-sel darah merah yang memainkan peranan penting dalam membawa oksigen ke seluruh jaringan tubuh.

Manakala zat besi pula merupakan komponen esensial daripada hemoglobin. Hemoglobin rendah, otak kurang oksigen dan menyebabkan pening/mabuk.


3. Minum air 100 plus. Tetapi pastikan gasnya dibuang terlebih dahulu. Buka penutup dan biarkan semalaman dalam peti sejuk. Ia boleh diminum begitu sahaja, atau bekukan dalam freezer (dlm ice cube tray).

Bila rasa nak muntah/loya, ambil seketul dan hisap. Rasa sejuk akan buat mulut/tekak sedikit kebas, jadi rasa loya akan berkurangan.

100 plus juga mampu menggantikan cecair dan seimbangkan garam-garam galian dalam badan yang hilang akibat muntah.

4. Buah pala penawar untuk menghilangkan rasa loya, pening-pening atau tanda-tanda lain yang berkaitan dengan pitam.

5. Amalkan memakan kurma, anggaran 7 biji sehari. Insya Allah, mabuk akan kurang.

6. Minum air teh o panas, dengan sehiris halia. Halia diketuk, sebelum direndam dalam air teh.


taraaa..ni ar petua2 nyer..nmpak mcm mudah je kn klu nk amalkan..so sila lah ibu2 yg mengalami loya2 2 leh amalkn petua ni k..

p/s: Mira google je trus jupe petua2 ni..myra pun copy je ar kn..byk jupe kat blog lain gak..ramai blogger yg wt entry ni..

BORING

Boring.................................
boring...............
boring.......
boring..................boring....................
boring..........


siyes boring k..............
huk huk huk...
sbbnyer...........
satu minggu my frens x msk opis...huhuhh..
xde ar gelak ketawa yg besar2 lagi..
sumenyer duk diam je ar..
huhuuhuhuhh..
cpt lah weh msk opis...
i miss u all...
sume nk tggl myra sdih tau..
tanpa korang x ceria hdp i...ceeewah...
seminggu plak 2 lama weh..
xth nk wt pe kat opis ni ..
tekun membuat keje je ar..xde ms nk bergelak ketawa sdh..
fokus pd keje je ar..
sblm ni ada gak time borak2 ngn my frens..
now mengadap ar kau kat keje 2..
MASUK OPIS CPT2 WEH..
RINDU...............
rindu ke??pdhal bosan..
dah ar opis ni xramai org..
ada plak yg cuti lagi ar sunyi jdnyer..
bosan weh...huk uk

10 Soalan Sebelum Bertunang


1. Apakah wawasan hidupnya?
Setiap orang mempunyai wawasan dan cita-cita yang ingin dicapai dalam hidupnya. Inilah yang perlu anda ketahui mengenai bakal pasangan hidup anda.Sekiranya anda dan dia mempunyai wawasan dan matlamat hidup yang sama maka perselisihan dalam rumahtangga akan berkurangan.

2. Bagaimanakah kefahamannya mengenai konsep perkahwinan?
Kefahaman serta tasawur atau gambaran yang jelas mengenai perkahwinan amat penting.Sekiranya kedua-dua pihak mempunyai kefahaman yang berbeza, umpamanya satu pihak menganggap perkahwinan hanya sekadar memenuhi tuntutan nafsu semata-mata, sedang satu pihak lagi memandang sebagai satu ibadah, sudah semestinya rumahtangga yang bakal dibina tidak akan aman daripada perselisihan dan pergaduhan.

3. Apakah sifat-sifat yang digemari dan tidak digemarinya?
Adalah penting bagi setiap pasangan mengetahui kegemaran pasangannya, apa yang disukai dan tidak disukainya kerana kadang-kadang perselisihan berlaku disebabkan kelainan kegemaran dan citarasa.Sekiranya kegemaran setiap pihak diketahui terlebih awal mungkin perselisihan dapat dielakkan.

4. Apakah pandangannya mengenai anak pada tahun pertama perkahwinan?
Setiap orang mempunyai pandangan yang berbeza mengenai masa yang sesuai untuk menimang cahaya mata.Sekiranya satu pihak belum bersedia sedang pihak yang satu lagi sudah tidak sabar untuk bergelar ibu atau ayah, pastilah kedua-dua pihak akan berasa tertekan dan perhubungan akan jadi tegang.

5. Adakah dia mempunyai masalah kesihatan atau kecacatan?
Masalah kesihatan yang kronik atau kecacatan semula jadi pada anggota badan tidak wajar disembunyikan.Mengetahui adanya penyakit atau kecacatan tertentu akan mempengaruhi keputusan yang bakal diambil.Menyembunyikan penyakit yang kronik atau kecacatan yang mengaibkan boleh dianggap sebagai satu penipuan.

6. Adakah dia seorang yang suka bergaul?
Sesetengah orang suka bergaul dengan pelbagai lapisan masyarakat, mempunyai kawan dan kenalan di merata-rata tempat. Sesetengah yang lain pula suka menyendiri, tidak pandai berkawan dan sukar didampingi.Orang macam mana yang anda cari?

7. Bagaimana hubungannya dengan ahli keluarganya?
Perkahwian bukan sekadar aqad yang mempertemukan antara dua jiwa. Sebaliknya perkahwinan merupakan hubungan kemasyarakatan yang mencantumkan antara dua keluarga atau lebih.Oleh itu bakal tunangan harus tahu status keluarga serta hubungan mereka antara satu sama lain. Hubungan kekeluargaan juga sedikit sebanyak menggambarkan keperibadian seseorang.

8. Apakah kegemarannya dan bagaimana dia mengisi waktu lapangnya?
Kegemaran serta cara seseorang memenuhi masa lapangnya juga memberi gambaran tentang wawasan serta cita-citanya dalam hidup ini.

9. Adakah dia aktif dalam mana-mana pertubuhan bukan kerajaan (NGO) atau pertubuhan kebajikan?
Keaktifan dalam persatuan kebajikan atau pertubuhan sukarela menggambarkan dia bukan seorang yang sombong dan mementingkan diri.Orang yang hidupnya sekadar untuk memenuhi cita-cita dan wawasan peribadi semata-mata sebenarnya hidup dalam dunia yang sempit dan mati sebagai insan yang kerdil.Tetapi orang yang hidup dalam perjuangan akan hidup sebagai insan yang hebat dan apabila dia mati namanya akan dikenang zaman-berzaman.

10. Apakah pandangannya sekiranya ibu bapa masuk campur dalam urusan peribadi atau urusan rumahtangga mereka?
Sesetengah orang menganggap rumahtangga adalah masalah peribadi yang terlalu khusus. Tiada seorang pun yang boleh masuk campur walaupun ibu bapa sendiri.Hal ini sangat penting diketahui oleh setiap orang yang akan memasuki gerbang perkahwinan.
Apakah pandangan bakal pasangan hidupnya.Adakah dia termasuk dalam golongan di atas atau sebaliknya seorang yang terlalu bergantung kepada kedua-dua ibu bapanya walaupun telah berkeluarga?

Apabila anda telah mendapat jawapan yang bersesuaian dengan apa yang dicari, maka teruskanlah hasrat anda untuk melamarnya. Begitu juga halnya dengan pihak yang dilamar.


Pastikan anda mengenali jejaka yang melamar itu dengan mengajukannya 10 soalan di atas.

Renungan...

RENUNGAN BUAT SEMUA KITA SEMUA YG SELALU LEKA.......


Sembahyang akhir waktu…Rupa-rupanya ada cerita kalau kita lewatkan sembahyang kita yea ......

Jika berpuasa Amalan kita direct terus padaNya. Tapi Jika ber sembahyang Ada posmen pula Untuk hantar amalan kita padaNya

Kisahnya?... ..

Setiap kita ada Malaikat-Malaikat yang hantar amalan sembahyang kita Pada IlahiUntuk sampaikan amalan kita. Ia melalui tol-tol di setiap lapisan langit, Dimana setiap penjaga tol,Kroni malaikat juga

Jika sembahyang di awal waktu Tolnya "free",Sekatan tol tiada,Tiada "jem",Malaikat terus sampaikan amalan pada Tuhan Untuk dinilaikan

Tapi

Jika sembahyang di akhir waktuTol free juga,Tapi sekatannya MasyaAllah?.

Di langit pertama,Penjaga tol marahkan posmen kitaKenapa lewat poskan amalan kita merayu-rayu posmen malaikat kita minta diberi laluan. Tetapi?penjaga langit pertamaTidak heran Dicampakkan amalan lewat sembahyang tadi ke bumiMaka..Jatuh berderai..Dikutip semula oleh Malaikat posmen kita satu persatu dikutip

Sambil terus merayu untuk ke lapisan langit ke-dua Dilangit kedua,Samalah juga,Bebelan malaikat kerana lewat hantar amalan merayu lagi kawan kitaTak dipedulinya. Lalu dilemparkan amalan lewat sembahyang kita tadi jatuh berderai lagi..Dikutip satu persatu amalan kita dirayu lagi untuk diserahkan amalan kita pada Tuhan

Dilangit ketiga,Laaa...Kena basuh lagi malaikat posmen kita kenapa lewat hantar amalan tersebut tiada kompromi terus dibaling amalan kita jatuh berderai amalan kita, tak ade nilai?.Dan tiada lagi dikutip dan dirayu lagi.Maka..Tak sampailah amalan kita kepada Allah. Seolah-olah kita tak sembahyang juga. Maka?Bersedialah kita menerima pembalasannya tak di dunia di akhirat pula..Hilang duit,Hati risau,Tender ditolak,Ujian bertimpa-timpa...Ish....

Tak berbaloikan kita buat amal, tapi tak sampai. Dahlah tu tak de nilai kena azab lagi nanti..

Ya Allah...Ampunkan kami kerana lalai...Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun Lagi Maha Penyayang. Jadikan hati kami Suka sembahyang di awal waktu. Gawat kanlah / Gegar kanlah hati kami selagi kami tak segerakan. Biarlah kami gawat di dunia, Agar kami tidak gawat lagi Di hari akhirat kelak.Amin...

“Sesiapa yang menyayangi insan lain, selamanya dia akan disayangi.Sesiapa yang menghormati insan lain, selamanya dia akan dihormati.”

sumber : facebook

Jgn Takut Kawen Awal

Saya berusia 21 tahun, dan sudah berkahwin. Masih muda bukan? Suami saya berusia 23 tahun. Juga masih muda. Kami berdua masih belajar. Jadi, Mengapa berkahwin? Kalau ikut kata mak ayah, “Nak bagi bini makan apa? Pasir?”

Perjalanan cinta saya tidak mudah. Sebelum berkahwin, saya pernah teruk dikecewakan bekas kekasih. Dia minta masa 3 tahun dari tarikh kami “declare”, untuk bersedia untuk berkahwin. Hampir 3 tahun, saya ditinggalkan untuk perempuan lain. Kecewa? Sudah tentu. Jujur, saya hampir bunuh diri. Saya mengalami depression di maa saya disconnect dengan dunia luar.

Tapi selepas itu baru saya sedar kehadiran suami saya yang sudah 4 tahun menunggu peluang. Pada mulanya, saya ingat sekadar “cinta rebound”, tapi selepas 2 bulan berkenalan dan bercintan, suami saya melamar untuk berkahwin. Pada mulanya, saya ingat satu gurauan. Akhirnya si dia berani call ayah saya, dan minta izin untuk berkahwin, kerana takut kehilangan saya lagi.

Ayah saya pun dahulu berkahwin ketika belajar, tahun 1 peringkat ijazah. Suami saya pelajar perubatan tahun 3, dan saya Cuma tinggal 2 bulan untuk mengakhiri pengajian. Ayah saya bersetuju, dan memandangkan saya sudah kecewa, takut juga pisang berbuah dua kali. Akhirnya, kami berkahwin. Dengan mahar RM200, sebentuk cincin emas, tiada hantaran, tiada majlis, kami bernikah.

Simple bukan? Kenapa perlu pening??? Kalau anda lelaki, anda mesti ingin berikan segala yang terbaik untuk bakal isteri anda. Dan, kalau anda perempuan seperti saya, semestinya inginkan hantaran yang tinggi (lulusan ijazah sekarang, rate hantaran RM10K ke atas). Perlu tidak?

Maaf perempuan, kalau terasa. Saya bukan jual diri, saya tidak perlukan hantaran RM10-20K. Saya tidak letak harga untuk nilai diri sendiri dan harga cinta saya. Ini masalah kalau kita kahwin cara Melayu, da bukan cara Islam. Saya perempuan lulusan ijazah, saya ada tulang 4 kerat, dan saya boleh berusaha, kenapa perlu mengharap dengan lelaki? Suami bukan untuk dibebani, tapi untuk disenangi. Isteri bukan untuk dibeli, tapi untuk dikasihi.

Kos kahwin sekarang paling rendah pun RM20K serba satu. Hantaran, majlis, belum baju, pelamin. Tapi cuba fikir, perlu tidak? Baju raya kan masih ada, cantik lagi. Kasut raya pun masih baru. Kenapa perlu buat majlis di hotel, dewan orang ramai kan ada? Kalau rasa sangat mahal untuk katering, boleh upah orang masak, tinggal sediakan bahan dan peralatan. Bersanding tak perlu, buat penat badan duduk macam tunggul depan orang.

“Seganlah. Nanti orang kata apa.” .. “Isk, buat malu belajar tinggi-tinggi, tak dapat hantaran”. Hai, ni mentaliti Barat. Bagi yang beragama Islam, ingat rukun nikah. Tanggungjawab selepas kahwin yang penting. Lebih baik duit sewa pelamin jadi duit persiapan untuk anak pertama. Prioritikan penggunaan duit anda. Kos bersalin bukan murah. Kalau di hospital kerajaan, paling kurang perlu ada RM400-500. Tapi di hospital swasta, minimum RM2000. Kos ada anak sangat tinggi sekarang.

Pernah cuba lihat harga setin susu bayi di pasar? Harga lampin pakai buang? Dan sekarang, anda masih terfikir pelamin itu penting? Ini tak kira duit nak beli kenderaan, beli rumah. Pening!! Jadi jangan bebankan diri anda dengan majlis perkahwinan yang membazir dan tidak perlu.

Saya bahagia sekarang. Boleh keluar dengan suami tanpa rasa takut dan malu, disentuh lelaki bukan mahram. Dan suami saya tidak perlu takut saya diambil lelaki lain seperti dulu. Apa semua yang pasangan bercinta lakukan, kini kami lakukan dengan halal. Dan kami boleh lakukan lebih dari itu, dengan halal. Tidak perlu risau. Kami aman dan bahagia. Saya dan suami masih bercinta. Masih belajar mengenal sesama sendiri. Dan percayalah, tak guna bercinta lama-lama.

Seganlah keluar dengan pasangan yang tidak halal untuk anda. Saya dan suami, masih seperti pasangan yang baru bercinta. Saya mampu tanggung hidup sendiri, kerja dan cari duit sendiri. Buat apa menyusahkan suami? Dan suami berusaha belajar bersungguh-sungguh (bagi pelajar perubatan, anda faham maksud saya),untuk mendapat keputusan yang cemerlang. Saya tahu ego lelaki tercabar, tetapi saya jujur cintakan suami saya. Saya tak ingin jadi beban, cukup asal dia berasa senang dengan saya.

Tidak perlu nafkah yang besar, semampu yang ada saya terima. Bakal-bakal isteri sekalian, bersyukurlah dengan suami anda. Dan bakal-bakal suami sekalian, hargai isteri kamu. Terima kekurangan dan kelemahan pasangan anda. Persamaan membina keserasian, perbezaan itu melengkapkan.

Rezeki Tuhan ada di mana-mana. Jangan putus asa. Berkahwinlah! Semoga anda semua merasa tenang dan bahagia.


Nota : Bagaimana seorang pelajar tahun akhir Universiti yang hampir bunuh diri kerana depresi setelah ditinggalkan kekasih mengubah kehidupannya 180 darjah menjadikannya insan yang paling bahagia di muka bumi ini dengan perkahwinan di usia awal. Berikut adalah coretan terus dari hati dan mata pena beliau tanpa sebarang editing…

sumber:facebook

Prime Perdana Club Convoy Autoshow to Juru AutoCity Penang

Jum layan gmbr je erk..
aktiviti yg dilakukan oleh My Mr.naqi








Ni ar antara aktiviti Mr.Naqi 2 minggu lps..
Mr.Naqi n club perdana konvoi ke Penang selama 2H 1M
tp sygnyer Myra xdpt ikt sbb myra jauh dipantai Timur.huk huk..
tp xpe lain kali klu ada konvoi lgi myra akn pastikn myra dpt join..
Ni kali pertama Mr.Naqi join Konvoi ni selama ni duk lepak
kat kopitiam je..lepak sampai pg ar..
xslh myra 2 kali sebulan kot diaorg punyer club akan berkumpul
kat kopitiam utk mengeratkan lagi hubungan satu sama lain..
smbil bertkr2 cete..
mcm best n meriah je kn club diaorg ni kn..
Myra akn pastikan myra akan join gak club ni
sbb myra dh ada bj club perdana xpakai pun lgi..hik hik..
nnti ada konvoi lgi leh ar pakai kn..
otw blik Kl ahli club sempat singgah kat kenduri kawen
salah sorng ahli club..leh mkn ns myk free kn...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...